Güreşin Tarihi Gelişimi ve Tarihteki Yeri
Güreş Tarihi
Güreşin ne zaman ve nerede başladığıyla ilgili dünya üzerinde üç farklı yerde somut bilgilere ulaşılmıştır. Bundan binlerce yıl önce özellikle Mısır, Ege ve Orta Asya’da çeşitli çizimler bulunmuştur. Bu çizimlerde birbirlerine güç gösterisinde bulunan insan figürleri yer almaktadır. Mısır dolaylarında bulunan çizimler dikkatlice incelendiğinde eki Mısır uygarlığında güreş sporunun bugünkü kurallara yakın bir şekilde yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu sitemizde sizlere güreşin tarihi hakkında detaylı bilgileri vereceğiz.
Bununla birlikte geçmiş uygarlıklardan günümüze gelen çeşitli araç gereçlerin üzerinde de güreşle ilgili çizimler olduğu belirlenmiştir. Bu çizimlerde güreşin bir spor olarak yapıldığı da ortada bulunan hakemden anlaşılmaktadır. Bu verilerden yola çıkarak güreşin tarihi bir spor olarak yapılmasının milattan önce 500’lü yıllara dayandığı söylenebilir.
Güreş sporu, bazı ülkelerdeki evrim sürecinde kurallarından saparak başka sporların doğmasında etkili olmuştur. Örneğin Japonya’da milattan önce 23. yüzyılda başladığı belirlenen güreş sporunun yıllar içinde judoya dönüştüğü ortaya çıkmıştır. Bugüreş sporu için yasadışı bahis siteleri içerisinde detaylı bilgiler de bulunabilir.
Güreş Kuralları Nelerdir
Güreşin kuralları ilk ortaya çıktığı dönemden günümüze gelene kadar çok fazla değişikliğe uğramamıştır. Sadece yakın geçmişte bazı yeni kurallar sporcu sağlığını ve seyir zevkini arttırmak amacıyla eklenmiştir.İlk Dünya Güreş Şampiyonası 1898 yılında Paris’te düzenlenmiştir. Ülkemizden Kara Ahmet ve Koca Yusuf bu şampiyonaya katılmışlardır.
1908 yılından itibaren güreş sporu olimpiyat oyunlarının resmi sporlarından bir tanesi olarak kabul edilmiştir. Bundan 10 yıl sonra ise serbest ve Greko-Romen olarak iki farklı stile ayrılmıştır.
Güreş sporunun en önemli yanlarından bir tanesi ise geçmişte güreş sporuyla ciddi anlamda ilgilenen ülkelerin kendilerine ait güreş tarzlarının olmasıdır. Ülkemizde yağlı güreşleri, Japonya’da Sumo Güreşi, Moğolistan’da Moğol Güreşi, Hindistan’da Pehlwani ve Meksika’da Luch Libre bu güreş tarzlarının arasındadır. Yağlı güreşler Türkler tarafından 1400’lü yıllardan beri yapılmakta. İlk başlarda ilkbaharın gelişini karşılamak için açık çimenlik alanlarda yapılan yağlı güreş, daha sonraları bir gelenek halini almış ve günümüze de aynı şekilde gelmiştir.
Ata sporumuz olarak bilinen güreş sporunda, geçmişe ait pek çok başarımız bulunmaktadır. 1948 yılından günümüze pek çok Türk güreşçi Olimpiyat ve Dünya şampiyonalarında hiç de kolay olmayan başarılara imza atmışlardır.